Dodenherdenking

Nieuw-Lekkerland 2023

 

Donderdagavond 4 mei 2023 zijn de doden van de Tweede Wereldoorlog herdacht in het Wielewaalpark tegenover het Waellant in Nieuw-Lekkerland. Voorafgaand van de herdenking was er een stille tocht die startte vanaf Het Carillon en onder begeleiding van 2 drummers van muziekvereniging Apollo. Vervolgens speelde Apollo 'koraalmuziek' gevolgd door een gedicht van Jasmijn Verheul. Claudia van Vliet, gaf samen met haar 'Bugel' (blaasinstrument) het 'taptoe signaal' aan waarna er 2 minuten stilte volgde. 

Na de 2 minuten speelde Apollo het 'Wilhelmus' waarbij de enkele honderden aanwezigen meezongen. Wethouder Bikker van Gemeente Molenlanden en Dominee Wisman van de Gereformeerde Ontmoetingskerk in Nieuw-Lekkerland hielden een toespraak. Wethouder Bikker heeft noemde alle namen op die op de 'nieuw gelegde' herdenk steen op de 'Oude Begraafplaats' langs de Lekdijk in Nieuw-Lekkerland, hij riep op om hier eens langs te gaan.

Dominee Wisman had de stelling 'gaan wij goed met onze vrijheid en vrede om'. En hij stelde zichzelf de vraag 'hoe we hen die we gedenken recht doen als we gedenken', 'wat is een passende reactie op de daad die zij gesteld hebben'.

Vervolgens werden er 2 kransen gelegd. De eerste krans werd gelegd door Wethouder Bikker samen met de heer Rolloos. De tweede krans door Dominee Wisman en Jasmijn Verheul. Hierna volgde het defilé langs het verdesmomument dat op 1 mei 2002 in het Wielewaalpark geplaatst werd. Door enkele aanwezigen werden er ook bloemen bij het moment gelegd.