Vrijdagavond 6 oktober 2023 is bij Hockeyclub Souburgh in Alblasserdam het nieuwe waterveld in gebruik genomen. Dit gebeurde doot heet in werking te stellen van waterkanonnen. Veel kinderen liepen met paraplu’s het veld over. De opening gebeurde in het bijzijn van wethouders van Alblasserdam, Molenlanden en Papendrecht.

Henk van Muijen, voorzitter van de hockeyclub vertelde in een toespraak vlak voor de opening: “Een waterveld is al lange tijd een grote wens in onze vereniging. Vier jaar geleden zijn we ermee begonnen en het is gelukt. Het is hartstikke mooi geworden. We hebben er al op getraind en gespeeld en dat bevalt heel goed. De aankleding moet nog wat beter worden gemaakt en er worden nog sponsorborden aangebracht. En voor het einde van het jaar zal led-verlichting worden aangebracht.”

Van Muijen vervolgde: “Een bijzonder welkom aan de wethouders van Alblasserdam, Molenlanden en Papendrecht. Daarmee kun je zien dat we een hele regionale uitstraling hebben. Dit is het enige waterveld in de regio. Er is wel een waterveld in Dordrecht, maar dat is niet de regio. Ook willen we oud-burgemeester Jaap Paans welkom heten. Hij heeft in het begin onze weg naar een waterveld heel veel adviezen gegeven. Dat hebben we erg gewaardeerd. Vervolgens kreeg wethouder Freek de Gier van Alblasserdam het woord en de eer om het veld te openen.

Wethouder De Gier mocht via de app de waterstralen activeren. De app werkte echter niet mee, maar na enkele minuten gingen de sproeiers toch aan en mochten de jeugdleden, al dan niet met paraplu, over het veld rennen. De feestelijke opening werd afgesloten met een borrel en een hockeyactiviteit voor de jeugd. 

 

Wiki waterveld

Een waterveld is een kunstgrasmat die onder andere wordt gebruikt voor hockey. Het is gemaakt van zeer korte polyethyleenvezels. Het gebruik van zand is hierbij niet nodig. Voor gebruik als speelveld is het van belang dat er een laag water wordt aangebracht. Dit gebeurt door middel van sprinklers of waterkanonnen. In het (inter)nationale hockey wordt op deze ondergrond gespeeld, er gelden dan ook strenge eisen voor van de FIH. Voordelen van een waterveld zijn de snelheid en het consistente rollen van de bal. Brandwonden door vallen op de ondergrond komen niet voor. Nadelen zijn dat een waterveld zeer veel water gebruikt, snel last heeft van algengroei die chemisch bestreden dient te worden en kwetsbaar is bij bevriezing. Een waterveld is aanmerkelijk duurder in aanleg, gebruik en onderhoud dan een gewoon kunstgrasveld. Watervelden zijn om die reden vooral te vinden bij de grotere hockeyclubs, maar er bestaan ook voordeliger semi-watervelden.