Alblasserdam

 

Zondagmiddag even na twee uur is er op het dak van het bedrijf Bon Bon aan de Van Hennaertweg brand uitgebroken. Het vuur breidde zich snel uit waardoor het pand als verloren wordt beschouwd. Er waren meerdere ontploffingen hoorbaar. De brandweer probeerde overslag naar vrachtwagens en een naastgelegen pand te voorkomen, dit lukte. Om 15.35 uur werd door de hulpdiensten een NLAlert verzonden. Geadviseerd werd uit de rook te blijven, ramen en deuren te sluiten en ventilatie uit te schakelen. De NL Alert werdt onder meer in Alblasserdam en Oud-Alblas verspreid. De A15 was in beide richtingen afgesloten vanwege de rookwolken die over de snelweg trokken.

Bedrijf Bon Bon schreef zondagochtend op hun Instagrampagina dat de laatste aanpassingen waren gedaan aan de stroomvoorziening voor het aansluiten van 462 zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. Het dak zou vanaf maandag operationeel zijn, is te lezen in de ‘story’ op Instagram. De hulpdiensten gaan er vanuit dat de brand op het dak is ontstaan. Wat er mis is gegaan, wordt door het team Brandonderzoek onderzocht.

Rond kwart over acht is het sein 'brandmeester' gegeven. De brandweer was nog geruime tijd bezig zijn met nablussen. Rond half negen is de Edisonweg en de A15 in beide richtingen weer vrijgegeven. Ook is de NL-ALERT, die eerder vandaag was afgeroepen, weer ingetrokken. 

Omdat er bij de brand onderandere veel zonnecelscherven op de Edisonweg en de A15 zijn gekomen zijn de wegen geruime tijd afgesloten geweest. Onderandere het wegdek op de A15 is hierom gereinigd en schoon gemaakt.

 

Extra aandacht voor het volgende:

De rookt die s' middags via de Edisonweg en de snelweg richting Oud-Alblas trok bevatte honderdduizenden splinters van de uit elkaar gespatte zonnepanelen. De zogenoemde ‘zonnecelscherven’ zijn in de wijde omtrek terechtgekomen. Zonnecelscherven zijn dun en licht waardoor ze makkelijk breken en ze door een rookwolk over grote afstanden kunnen worden meegenomen. Tot hoever de deeltjes precies zijn gekomen, is nog niet bekend maar wordt onderzocht. Ze liggen in ieder geval in het Alblasserbos en in de  naastegelegen weilanden en de weilanden erachter. “Deze deeltjes zijn scherp en daardoor gevaarlijk. Raak ze niet met blote handen aan en houd kinderen en dieren er vandaan,” waarschuwt de brandweer.